O Vás, s Vami, pre Vás

V galérii otvorili výstavu, ktorá skončí recykláciou

07.03.2014, Liptovský Mikuláš - Výstavná sieň Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši sa zaplnila odpadom. Práve ten sa stal umeleckou predlohou pre diela mikulášskych žiakov vo výstavnom projekte Odpad? To chce nápad!

Galéria takto učí najmladšiu generáciu separovať a vytvára v nej vzťah k použitým veciam. Interaktívna výstava tohto druhu je jedna z prvých, ktoré nakoniec skončia na triediacej linke.
   Cieľom projektu „ODPAD? To chce NÁPAD!“ je zábavným spôsobom priblížiť ekologickú problematiku a zároveň sa pozrieť na odpad z výtvarného hľadiska. „Deti sa pohybujú v jednom priestore, rozdelenom na časti, z ktorých každá je venovaná inému typu odpadu. Postupne prejdú cez plasty, gumu, papier, textil, sklo až k nebezpečnému odpadu a bioodpadu,“ priblížila prevedenie výstavy autorka Lucia Marušicová z Medzinárodného domu umenia Bibiana v Bratislave, v ktorom výstava vznikla.
    „V každom tematickom celku majú deti možnosť veci vyskúšať. Najviac príťažlivý je kov, pretože tu pomocou magnetu skúmajú, čo je z akého materiálu, môžu vnímať zvukové efekty. Je tu gumičková hra, v ktorej si vyskladajú obrázok. Zaujímavý je aj textil. Deti si môžu vyrobiť tkaný i uzlíkový koberček, alebo odevmi z odpadu podľa vlastnej fantázie zaodieť pripravené figuríny či seba,“ povedala L. Marušicová. „Deti učíme, že najškodlivejší je nebezpečný odpad, ktorý nie je vidieť. O ňom premietame dva filmy, ktoré sú dostatočne pôsobivé, aby ľudia začali nad týmito témami rozmýšľať,“ dodala autorka.
 
Výstava mnohých podôb

   Počas vernisáže vo štvrtok 6. marca uviedla galéria základnú podobu výstavy, ktorú budú postupne dopĺňať detské práce. „V tvorivých dielňach si s deťmi vytvoríme vlastné diela z odpadu, ktorý nájdu doma alebo na ulici. Na konci projektu tak bude výstavný priestor vyzerať úplne inak ako dnes,“ uviedla galerijná pedagogička Alida Hižnayová.
 
Recyklácia vystavených diel

  Do projektu, ktorý približuje návštevníkom problematiku odpadov, sa zapojili aj liptovskomikulášske Verejnoprospešné služby (VPS). „Galéria nás oslovila a my sme veľmi radi prijali túto výzvu. Pomôžeme najmä pri ukončení výstavy s likvidáciou exponátov,“ vysvetlil Jozef Klepáč, riaditeľ VPS.
    Výstava je verejnosti prístupná do 24. mája 2014.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA