O Vás, s Vami, pre Vás

Pomoc pri znižovaní nezamestnanosti v Liptove

13.03.2014, Liptovský Hrádok - Liptovský Hrádok sa stal na jeden deň centrom práce.

Prvý ročník veľtrhu zameraného na nové pracovné príležitosti otvorili v tamojšom Dome kultúry vo štvrtok 13. marca. Podujatie Flexi Liptov Job Day prilákal desiatky uchádzačov o zamestnanie a študentov.
   Na jednom mieste sa prezentovalo dvadsaťpäť subjektov. Polovicu z nich tvorili zamestnávatelia a druhú časť obsadili zástupcovia stredných a vysokých škôl z Liptova. „Ľudia tu môžu osobne alebo bližšie spoznať jednotlivých zamestnávateľov a priamo do ich rúk odovzdať svoj životopis. Pozvaním škôl sme chceli docieliť to, aby budúci študenti videli, po akých odborníkoch je v Liptove dopyt,“ uviedol Jaroslav Grygar, personálny manažér výrobnej spoločnosti Ceragon Networks a autor projektu. „Ďalším rozmerom je predstavenie zodpovedného podnikania, resp. zodpovedného prístupu zamestnávateľov k svojim pracovníkom. V neposlednom rade je to znižovanie nezamestnanosti v našom regióne,“ dodal. J. Grygar.

Priaznivý pokles nezamestnanosti
   Koncom januára tohto roka evidoval Úrad práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Liptovskom Mikuláši evidovanú mieru nezamestnanosti na úrovni 13,40 percenta. To predstavuje medziročný pokles o takmer dve percentá. „Považujeme to za mimoriadne priaznivý stav. Stoja za tým aj naše aktivity vo forme vlastných búrz práce. Zvýšili sme počet bezplatných výberových konaní a vytvorili pozíciu agenta pre vyhľadávanie pracovných ponúk. Zamestnávatelia už totiž nemajú legislatívnu povinnosť nahlasovať voľné pozície.  Agent každý deň priamo v teréne dopĺňa ponuku práce v našom okrese,“ spresnila Janka Chomisteková z ÚPSVaR. 

Ďalšie ročníky
   Spoluorganizátormi veľtrhu práce sú mestá Liptovský Hrádok a Liptovský Mikuláš. „Dlhodobo silnú pozíciu má v našom meste najmä elektrotechnický a drevársky priemysel a sú jasné signály, že sa bude ďalej rozvíjať. Toto je výborná myšlienka, že zamestnávatelia nájdu spoločnú reč a ponúknu v rámci svojich reálnych možností pracovné príležitosti tunajšiemu obyvateľstvu,“ uviedol Branislav Tréger, primátor Liptovského Hrádku.
    „Napriek tomu, že je to len prvý ročník, myslím, že účasť je postačujúca. Verím, že keď sa toto podujatie dostane do povedomia širšieho spektra zamestnávateľov a škôl, stane  sa Job Day miestom nových začiatkov množstva ľudí,“ povedal Alexander Slafkovský, primátor Liptovského Mikuláša.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA