O Vás, s Vami, pre Vás

NAJLEPŠÍ SKIALPINISTI SI TO ROZDAJÚ V TATRÁCH

18.03.2014, Liptovský Mikuláš- LIPTOV SA KONCOM TÝŽDŇA STANE DOMOVOM DESIATOK ŠPIČKOVÝCH SKIALPINISTOV.

OD PIATKA DO NEDELE 21.-23. MARCA 2014 SI ZMERAJÚ SILY POČAS TROJDŇOVÝCH PRETEKOV NA KOPCOCH ZÁPADNÝCH TATIER. IDE UŽ O SIEDMY ROČNÍK POPULÁRNYCH SKIALPINISTICKÝCH PRETEKOV, KTORÉ V STREDNEJ EURÓPE NEMAJÚ OBDOBU. „BOKAMI ZÁPADNÝCH TATIER" BY SA MAL VYDAŤ REKORDNÝ POČET DVOJÍC.

Riedky vzduch, zložitý terén, extrémne zjazdy a výkony na hranici
ľudských síl. Uznávané preteky skialpinistov na Liptove sú o
posúvaní hraníc a spojení s prekrásnou horskou prírodou. Inak to
nebude ani tentoraz. _„PRETEKÁRI KAŽDÝ DEŇ ABSOLVUJÚ NÁROČNÚ TRAŤ S PREVÝŠENÍM OKOLO 2 200 M A DĹŽKOU CCA 20 KM. STÚPAJÚ VÄČŠINOU NA SKIALPINISTICKÝCH PÁSOCH, ALE AJ PEŠO S MAČKAMI NA NOHÁCH A HOROLEZECKÝM CEPÍNOM V RUKE. VÝNIMKOU NEBUDÚ ŤAŽKÉ VÝŠĽAPY S PRVKAMI LEZENIA NA SKALE ČI KRÁTKE ZLANENIE. ZJAZDY BUDÚ V NÁROČNOM TERÉNE, ČASTO V ŽĽABOCH SO SKLONOM OKOLO 40 STUPŇOV," poukazuje na náročnosť pretekov ich organizátor Michal Danko.

Už dávno však neplatí, že je to šport silných mužov, keďže na
trojdňovke je zastúpené aj nežnejšie pohlavie. Jedným z unikátov
týchto pretekov je fakt, že ide o súťaž dvojíc. Dôvodom je zvýšenie bezpečnosti pri pohybe vo vysokohorskom teréne. Z toho vyplýva potreba naučiť sa pomáhať si navzájom a toto poznanie
preniesť aj z hôr do dolín. „KRÁSNE NA TOMTO ŠPORTE JE, ŽE NIE VŽDY V ŇOM VYHRÁVAJÚ TÍ NAJLEPŠÍ. TENTO PRETEK TOTIŽ PREVERÍ NIELEN KONDÍCIU, TECHNICKÚ ZDATNOSŤ, LYŽIARSKE UMENIE, ALE AJ MORÁLKU. JE TO ZÁROVEŇ JEDINEČNÁ PRÍLEŽITOSŤ UKÁZAŤ KRÁSY NÁŠHO REGIÓNU VEREJNOSTI A PRITIAHNUŤ DO HÔR AJ TÝCH, KTORÍ
DOSIAĽ SKIALPINIZMU NEPRIŠLI NA CHUŤ," pozýva Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV.

  

Exponované úseky budú zabezpečené fixnými lanami. O celý priebeh podujatia sa bude starať okolo 100 organizátorov, ktorí veria, že padne minuloročný rekord 154 pretekárov. Dôležitý faktor bude počasie. Aktuálna zimná sezóna síce skialpinistom príliš nepraje, no vo vyšších polohách sú snehové podmienky priemerné. Ak sa nič nepredvídateľné nestane, etapy budú pripravené podľa aktuálnych snehových podmienok.

Pýtate sa, kde sa vzal taký zvláštny názov tohto podujatia a čo
vlastne znamená Bokami?  „UŽ NAŠI PRASTARÍ OTCOVIA, KEĎ
VYHÁŇALI STATOK NA PAŠU, NAD PÁSMO LESA, ALEBO ODCHÁDZALI DO HÔR ZA ÚČELOM ZBERU LESNÝCH PLODOV, ČI NARÚBAŤ DREVA, NEPOVEDALI GAZDINÁM PRI ODCHODE INÁČ AKO: „IDEME DO BOKOV". ANI TIE NAŠE SKIALPINISTICKÉ BOKY NECHCÚ BYŤ TRADÍCII NIČ DLŽNÉ A RADI BY NAPLNILI PODSTATU SLOVA SKIALPINIZMUS," objasňuje Michal Danko.

Podujatie organizujú tri silné skialpinisticko - horolezecké kluby z
rôznych strán Západných Tatier (Skialpinistický klub Žiarska dolina, Horolezecký oddiel JAMES Bobrovec a TJ Roháče - Zuberec).

Sami skialpinisti o svojom športe tvrdia, že bolí, je pri ňom zábava a môže byť aj nežný. Dôležité však je, že každý rok priťahuje stále viac ľudí.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA