O Vás, s Vami, pre Vás

Držiteľka ceny Európskej únie umenia uviedla svoju novú knihu

27.03.2014, Liptovský Mikuláš - Prvá ženská držiteľka ceny Európskej únie umenia uviedla v Liptovskom Mikuláši novú knihu Život, viera umenie.

Spisovateľka, publicistka a literárna historička Slavomíra Očenášová-Štrbová svoje dielo predstavila verejnosti pri príležitosti propagácie novootvorenej predajne vydavateľstva Tranoscius  v obchodnom centre Liptov na Kamennom poli. 
   Milan Rúfus, Igor Rumanský, Hana Zelinová, Ľubomír Feldek alebo Karol Kállay. To sú len niektoré mená osobností, s ktorými Slavomíra Očenášová-Štrbová vedie rozhovory vo svojom najnovšej publikácii. „Niektoré z týchto rozhovorov ležali aj desať rokov v mojom šuflíku, rozrobené a nedokončené. Uvedomila som si, že ľudia, s ktorými som sa rozprávala, sa už medzičasom pobrali do večnosti a takto by mohli zostať medzi nami. Doplnila som rozhovory s ešte žijúcimi tvorcami, s ktorými mi bolo dopriate spolupracovať, či to bol filmový scenár alebo dokumentárne filmy,“ uviedla spisovateľka, ktorá sa rozhovormi snaží ukázať duchovné a ľudské hodnoty autorov.
   Pri koncipovaní knihy sa autorka vracala do okamihov, miest a situácií vzniku rozhovorov. „Som vďačná, že som sa mohla s týmito ľuďmi stretnúť. Sú to osobnosti, ktoré toho za svoj život stihli veľmi veľa urobiť, nie sú neznámi  doma ani v cudzine, a pritom sú úplne obyčajní, pokorní. To, čo urobili, má platnosť nielen v tejto chvíli,“ dodala S. O. Štrbová. 
   Slavomíra Očenášová-Štrbová si v januári tohto roka prevzala v Prahe Európsku cenu pre spisovateľov a publicistov - Zlatú medailu Leva Tolstého. Cenu jej udelilo Prezídium Európskej únie umenia (EÚU) za literárnu a publicistickú činnosť ako prvej žene v histórii udeľovania tohto ocenenia.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA