O Vás, s Vami, pre Vás

Mikulášski filmári jubilujú

31.03.2014, Liptovský Mikuláš - Známy klub neprofesionálnych filmárov a fotografov Amafilm Nicolaus si tento rok pripomína 35. výročie vzniku a 31 rokov pôsobenia v Liptovskom Mikuláši.

Pri tejto príležitosti vznikla v spolupráci Mgr. Ivety Blažekovej z Múzea Janka Kráľa a „nicolausáka“ Ing. Jána Kusku výstava NICOLAUSFILM 35 – 31. Vo výstavnej sieni múzea ju uvidíte od 2. apríla do 15. júna 2014.

   Filmový klub Amafilm Nicolaus je slovenským fenoménom. Funguje ako posledný amatérsky filmový klub na Slovensku, na rozdiel napríklad od Čiech...  Jeho počiatky siahajú do roku 1979, keď pri S-klube Strojníckej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave vznikol Krúžok amatérskeho filmu – KAF. Boli pri tom Mikulášania Ján Kuska, Jaroslav Chomo a Igor Brezina, ku ktorým sa postupne pridali Dušan Guráň (Trenčín), Vinco Györy, Gejza Szabó, Ján Murányi (všetci z Komárna), Jozef Uhliarik a František Okapec (obidvaja z Bratislavy). Vytvorili spolu niekoľko úspešných študentských filmov. Po štúdiách zostala časť KAF-ákov v Bratislave a časť sa presunula do Liptovského Mikuláša. Tu Ján Kuska založil v roku 1983 Krúžok amatérskeho filmu pri V-klube Vysokej vojenskej technickej školy Československo-sovietskeho priateľstva. To bol základ Nicolausfilmu. Jeho členovia sa od roku 1994 stretávali v Posádkovom dome armády. V novembri 1998 založili Záujmové združenie občanov v oblasti neprofesionálneho filmu a fotografie Amafilm Nicolaus. Dnes má klub 31 registrovaných členov a 15 sympatizantov.
   Nicolausáci natočili viac ako 180 filmov a stovky záznamov rôznych podujatí. Začínali hranými humorne a satiricky ladenými filmami. Postupne pribudli dokumentárne, reportážne a publicistické filmy, ktoré získali desiatky ocenení na domácich, a medzinárodných súťažiach a vrcholnom svetovom festivale neprofesionálneho filmu UNICA. Filmy sa premietali v dvadsiatich dvoch európskych krajinách, v Argentíne, Japonsku, Južnej Kórei, Tunise a USA.
   Za 31 rokov sa nicolausáci prejavili aj ako zdatní organizátori. Spoluorganizovali   regionálne a celoštátne filmové festivaly, aj vrcholné podujatie UNICA 2007 v Liptovskom Mikuláši. Z Nicolausfilmu vzišlo viacero profesionálnych filmárov – kameramani Ladislav Gašpar a Viera Bačíková, strihači Richard Chomo a Michal Vrbňák a režisérka, dokumentarista Jana Rengevičová.

   35 rokov Nicolausfilmu bude defilovať v textoch a fotografiách na ôsmich paneloch, vo ôsmich objemných zväzkoch klubovej kroniky, ale aj prostredníctvom filmovej techniky, diplomov a rôznych ocenení zo všetkých súťaží a festivalov. Pre filmových priaznivcov sme pripravili aj popoludnia s Nicolausfilmom, a to 16. a 30. apríla 2014.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA