O Vás, s Vami, pre Vás

Od úteku z vyhladzovacieho tábora ubehlo sedemdesiat rokov

31.03.2014, Liptovský Mikuláš - Presne sedemdesiat rokov prešlo odvtedy, ako sa dvom odvážnym mužom Rudolfovi  Vrbovi a Alfredovi Wetzlerovi podarilo takmer nemožné – utiecť z vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

Dvojica slovenských židov chcela svojím svedectvom zabrániť ďalším deportáciám. V spomienkach sa v mestskom Múzeu Janka Kráľa vrátia do krutých vojnových čias.

    Písal sa 7. apríl 1944, keď sa Walter Rosenberg (Rudolf Vrba) a Alfred Wetzler rozhodli pokúsiť o útek z jedného z najhorších miest na zemi. „Po troch týždňoch na úteku, 25. apríla 1944, prichádzajú do Žiliny, kde je na základe ich výpovedí na pôde tamojšej židovskej náboženskej obce spísaná detailná, tridsaťdvastranová správa o fungovaní a podstate najväčšieho nacistického tábora smrti,“ priblížila Zuzana Nemcová, dokumentátorka Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši. Práve tu sa bude v utorok 8. apríla o 16.00 h rozrozprávať o tom, ako prežívali najťažšie dni svojho života, počas ktorých sa na šesť týždňov zastavili aj v Liptovskom Mikuláši. 
    Pozvanie na spomienkové stretnutie prijal aj Pavel Frankl, predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline, kde bola Vrbova a Wetzlerova správa pred sedemdesiatimi rokmi spísaná. Reflexiu udalostí doplnia ukážky z autobiografických kníh Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera.
   Podujatie je súčasťou medzinárodného projektu Vrba - Wetzler Memorial, na ktorom participuje Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem, Nadácia Milana Šimečku a Múzeum Auschwitz-Birkenau.
 

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA