O Vás, s Vami, pre Vás

Úprava stravovania nám môže zmeniť život

07.04.2014, Liptovský Mikuláš - Prevencie nikdy nie je dosť. Týmto heslom sa riadi Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši, ktorý neustále dohliada na zdravie obyvateľov mesta.

V rámci Svetového dňa zdravia, v pondelok 7. apríla, si mohli dať skontrolovať hladinu tukov a cukrov i zamestnanci Mestského úradu.    

   Spôsob života Liptákov je nezdravý. Vyplýva to z prieskumov Poradne zdravia, ktoré už 21 rokov sleduje stravovacie návyky a ich nepriaznivé účinky na zdravie. „Na vzorke dva a pol tisíc ľudí z Liptova sme zistili, že každý tretí človek má vyššie hodnoty tukov v krvi. Vyšetrujeme pri tom zdravých ľudí v produktívnom veku, ktorí sa cítia dobre. Práve títo ľudia sú vysoko rizikoví. Situácia je vážna najmä v spôsobe stravovania. Trpíme deficitom príjmu surovej zeleniny a konzumácie strukovín aj rýb,“ priblížila Ľubica Benková z Poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši.

Dôležitá je prevencia
   Mikulášska samospráva s Poradňou zdravia spolupracuje už dlhé roky. „Na Mestský úrad sme ich pozvali už niekoľkokrát, aby sa aj nám pozreli 'na zúbok',“ uviedla Anna Rašiová, prednostka Mestského úradu.
   Odberom krvi, vyšetrením tlaku krvi a nebolestivým zmeraním vnútrobrušného tuku zisťujú odborníci mieru ohrozenia srdcovo-cievnych ochorení. „Hodnoty vnútrobrušného tuku sú dôležité, pretože je to sekrečný orgán, ktorý zvyšuje riziko zápalových, nádorových, srdcovocievnych a ďalších ochorení,“ prízvukuje Ľ. Benková. 

Lieky brať netreba
    Dôležité je hneď po zistení vyšších hodnôt v krvi zmeniť spôsob života a stravovania aspoň na tri mesiace. „Máme úžasné výsledky napr. pri cholesterole. Keď zistíme vysoké hodnoty, hladina cholesterolu sa po úprave stravy zlepší aj sama, je úplne zbytočné brať lieky,“ dodala skúsená preventistka. Podstatnou súčasťou nového životného štýlu je pohyb. Minimálne pol hodina chôdze denne optimálne upravuje hodnoty tukov v našom tele. 
 

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA