O Vás, s Vami, pre Vás

Belopotockého Mikuláš oslávi 40 rokov

14.04.2014, Liptovský Mikuláš - Priamo v srdi Liptova sa v máji stretnú tie najlepšie ochotnícke divadelné súbory na známom festivale Belopotockého Mikuláš.

Po páde z celoštátnej úrovne sa po desiatich rokoch vypracoval z regionálnej na krajskú postupovú súťaž a prehliadku amatérskeho divadla dospelých a mladých. V tomto roku dovŕši svoju 40-ročnú históriu.
   Na javiskách v Dome kultúry, v priestoroch Súkromnej základnej umeleckej školy v budove Evanjelického cirkevného domu v Liptovskom Mikuláši sa budú od 4. do 8. mája 2014 súťažne konfrontovať mladí aj starší ochotníci. S novými predstaveniami sa divákom predvedie šestnásť divadelných súborov z Liptova, Kláštora pod Znievom, Čadce, Žiliny, Dolného Kubína, Kysuckého Nového Mesta, Turčianskych Teplíc či Zákamenného. Hosťom festivalu budú Celkom malé divadlo Starý Tekov a študenti DF VŠMU Bratislava. „Do Liptovského Mikuláša pricestuje viac ako stopäťdesiat amatérskych hercov, aby prostredníctvom svojich postáv v súťažných divadelných inscenáciách odovzdali posolstvo dramatickej predlohy divákom v hľadisku. To je jediný cieľ každého dobrého divadla,“ uviedla Eva Štofčíková, organizátorka krajskej prehliadky.  
   Počas festivalu pôjdeme S baťohom cez hory, možno sa budeme asi milovať s Asimilencom z Ploštína, šialene rehotať s Hamletkou z Partizánskej Ľupče a určite divákov pozveme aj do Šľachtického sídla z Kláštora pod Znievom. Pôjdete s Kysuckým vajcom na vandrovku do sveta a bude Mnoho kriku pre nič. Nakoniec skončíme ako Oskar, tá soška zo Žiliny, alebo ešte horšie na Uličke v Zubrohlave či Kamennom chodníčku, ba dokonca na Osamelom západe priamo v Gasparegu. Potom už nepomôže ani Smrť v ružovom, či naopak Zrod pohybu alebo Bahno či Babyboom z Ružomberka.

Štyridsať rokov s nami
   Divadelná prehliadka Belopotockého Mikuláš si svoje 40-ročné výročie pripomenie v budove Evanjelického cirkevného domu na ulici Juraja Tranovského. „Práve na doskách tamojšieho javiska stáli kedysi stovky ochotníckych hercov z celého Slovenska. Takto zároveň budovu slávnostne znovu otvoríme na tento Bohu milý účel,“ dodala E. Štofčíková.
   Hlavným garantom a organizátorom podujatia sú Žilinský samosprávny kraj a Liptovské kultúrne stredisko v Liptovskom Mikuláši. Spoluusporiadatelia prehliadky sú Dom kultúry v Liptovskom Mikuláši a Súkromná ZUŠ v Liptovskom Hrádku. Divadelná prehliadka Belopotockého Mikuláš sa uskutoční s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a mesta Liptovský Mikuláš.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA