O Vás, s Vami, pre Vás

V Liptove oslávia druhú Veľkú Noc

06.05.2014, Liptovský Mikuláš - Čokoládové vajíčka, šibačka, vodný kúpeľ a špeciality naprieč celým regiónom. Kto by si nechcel zopakovať atmosféru veľkonočných sviatkov?

V Liptove si povedali „nič nemožné“ a po dvoch týždňoch budú mať opäť dôvod na oslavy. Dôvodom je tentoraz Ruská Veľká Noc, ktorú si pripomenú už túto stredu 7. mája 2014 netradičným koncertom v Liptovskom Mikuláši.

   Evanjelický kostol v Liptovskom Mikuláši rozozvučia hlasy sólistov Veľkého zboru Donských kozákov. V prvej časti koncertu zaznejú nádherné pravoslávne spevy (Svjatyj Bože, Tebe pojem, S nami Bog a ďalšie), ktoré vyvrcholia mohutným veľkonočným chorálom Christos voskrese, voistino voskrese. V druhej časti uvedie spevácky zbor ruské a ukrajinské ľudové piesne. „Veľký zbor donských kozákov založil v roku 1981 ataman Peťa Chuďakov, ktorý je zároveň umelecký vedúci tohto telesa. Je to jeden z najúspešnejších speváckych zborov na svete a na Slovensku účinkuje pravidelne. Himalájske výšky tenoristov a mariánske hĺbky basistov fascinovali už tisícky divákov v mnohých štátov Európy aj Ameriky, ale aj vo viacerých mestách na Slovensku. Sme radi, že na svojich potulkách ruskí umelci neobídu ani naše mesto,“ dáva do pozornosti Dana Guráňová, vedúca útvaru mládeže, športu a kultúry Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.   
   Zbor má v repertoári okrem sakrálnych spevov aj operné zbory a samozrejme ruské a ukrajinské ľudové piesne so sprievodom ruských ľudových nástrojov (bajan, balalajka, gitara). Veľké zábavné programy dopĺňa tanečná skupina. Súbor sídli vo Viedni pod názvom Bolschoi Don Kosaken (www.bdk.at). Lístky na koncert je možné kúpiť v Informačnom centre mesta Liptovský Mikuláš.
   V pravosláví je Veľká noc - пасха najväčší cirkevný sviatok. Tohto roku pripadá Veľká noc na rovnaký termín podľa juliánskeho a gregoriánskeho kalendára. Teda na 19. apríla Velikaja subota a 20. apríla Svetloje Christovo voskresenie. Týždeň pred Vzkriesením sa volá Strastnaja sedmica  –  veľmi bolestivý týždeň, (sedmica = sedem dní), týždeň po Vzkriesení sa volá Svetlaja sedmica – svetlý, radostný týždeň. „Vrátiť sa k podobným sviatkom ako Veľká Noc nikdy nezaškodí. Najmä, ak sa o atmosféru týchto sviatkov postarajú famózni umelci. Tento rok máme súbor akcií v rámci projektu Liptovský Mikuláš 2014 – mesto umenia a koncert Donských kozákov je iba jedným z množstva úžasných podujatí, ktoré mesto pripravilo pre svojich obyvateľov a návštevníkov,“ informuje D. Guráňová.
    Druhá Veľká Noc v krátkom čase príde do Liptova bez korbáčov a vody, no s nádielkou kvalitnej hudby a úžasných speváckych výkonov. Kto chce zažiť netradičné pravoslávne oslavy, nemal by v stredu  7. mája chýbať v Liptovskom Mikuláši.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA