O Vás, s Vami, pre Vás

Aurel Stodola po 155 rokoch

06.05.2014, Liptovský Mikuláš - V nedeľu 11. mája uplynie 155 rokov od narodenia jedného z najvýznamnejších mikulášskych rodákov, významnej postavy svetovej vedy, strojného inžiniera a univerzitného profesora Aurela Stodolu.

V Múzea Janka Kráľa sa vyberú po jeho stopách.

   „Aurel Stodola vytvoril priekopnícke dielo, vďaka ktorému bol už za života označený za 'otca parných turbín'. Jeho vedecká práca, bádanie a výpočty posunuli pokrok v konštrukcii parných a plynových turbín,“ uviedla historička Iveta Blažeková.
    Aurel Stodola prežil v Liptovskom Mikuláši, resp. na Vrbickom Huštáku detstvo, vychodil evanjelickú a. v. ľudovú školu. Ako študent sa vracal domov len na prázdniny. „V r. 1884 –1885 ho do Mikuláša priviedla obnova rodinnej garbiarskej fabriky, ktorú poškodil katastrofálny požiar. Vtedy si našiel nevestu, dcéru mikulášskeho garbiara Darinu Pálkovú a v januári 1887 sa s ňou v evanjelickom kostole na dnešnej Tranovského ulici oženil,“ dodala I. Blažeková. 
   Rozprávaním a prezentáciou Stopy Aurela Stodolu v Liptovskom Mikuláši bude Múzeum Janka Kráľa hľadať miesta spojené s veľkým mikulášskym rodákom v stredu 14. mája 2014 o 16.00 h.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA