O Vás, s Vami, pre Vás

Práca hasičov je životným poslaním

07.05.2014, Liptovský Mikuláš - Liptovská knižnica G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši otvorila v pondelok 5. mája ku dňu sv. Floriána – patróna hasičov,  fotografickú výstavu s názvom HASIČI.

Zábery z rovnomennej knihy zachytil Talian žijúci na Slovensku Guido Andrea Longhitano. Výstava a kniha, ktorá prešla krstom ohňom, dokumentujú namáhavú prácu tých, ktorí denne riskujú svoje životy.

   Výstavu otvorili medzi regálmi s množstvom knižných príbehov a hrdinov. Kniha Hasiči – Firefighters však zachytáva skutočné udalosti, ktoré zažívajú odvážni muži takmer dennodenne. „Myslím, že všetkých nás ako deti fascinovala práca hasičov. Keď som býval v Amerike v Kalifornii, mal som možnosť byť dobrovoľným hasičom a videl som, s akými ťažkosťami sa stretávajú. Potom som sa presťahoval na Slovensko a chcel som pre nich urobiť niečo, čomu rozumiem a to je práve fotografovanie. Určite si zaslúžia minimálne takýto spôsob propagácie svojej práce,“ uviedol autor knihy Guido Andrea Longhitano.  
   Zakaždým, keď zazvoní telefón, skupina mužov netuší čo ich v teréne čaká. „Tri roky som s nimi chodil na výcviky, tréningy, aj na zásahy a niekedy to bola skutočná 24-hodinovka. S mnohými sa poznám osobne a som nesmierne hrdý na ich prácu,“ povedal s emóciou amatérsky fotograf o ľuďoch, ktorí vykonávajú psychicky náročnú prácu. Počas nej sa musia často „za chodu“ vyrovnávať s neočakávanými situáciami a za každého počasia sa koncentrovať na jediný cieľ – záchranu ľudského života a majetku. „Jeden známy fotograf raz povedal, že ak nie je fotka dobrá, znamená to, že ste boli ďaleko. Oceňujem aj prácu dobrovoľných hasičov. Sú to práve oni, kto vychováva našu mládež a vštepuje im duchovné hodnoty,“ dodal Guido Andrea Longhitano.  
   S myšlienkou vytiahnuť fotografie „z knihy na svetlo“ a urobiť z nich výstavu, prišla ako prvá riaditeľka Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. S hasičmi ju totiž spája oveľa viac ako len výstava. „Môj manžel a syn sa touto prácou živia.  Som rada, že myšlienku okresné vedenie hasičov podporilo, zrealizovalo a pripravilo výstavu fotografií z knihy, ako aj z vlastného archívu, aby tak priblížili mnohostrannosť práce a životné poslanie hasičov pre čo najväčší okruh ľudí,“ prezradila Marcela  Feriančeková.

Rok plný požiarov
   Mikulášski hasiči museli v minulom roku zasahovať v 434 prípadoch, z toho 181 bolo požiarov. Je to o niečo menej ako predchádzajúci rok. Žilinský kraj je už dlhodobo oblasť, kde ročne vzniká najviac lesných požiarov. Práve  v okrese Liptovský Mikuláš sme museli bojovať s doteraz najrozsiahlejšími lesnými požiarmi na Slovensku. Leto nás potrápilo plameňmi, ktoré vznikali v tých najvyšších nadmorských výškach, či už v Demänovskej doline alebo v Západných Tatrách. Spolu sme zasahovali pri štrnástich veľmi náročných lesných požiaroch,“ uviedla Eva Krajčiová, riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši.
   „Som rada, že existujú ľudia, ktorí si všímajú našu prácu. Takmer všetci naši hasiči sú skromní ľudia, ktorí netúžia po sláve a s pokorou vykonávajú svoju povinnosť. Aj na týchto fotografiách je však vidieť, že sa neraz stávajú aktérmi hrdinských činov,“ dodala na záver E. Krajčiová.  
 

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA