O Vás, s Vami, pre Vás

Jubilejný ročník Bambiriády

09.06.2014, Liptovský Mikuláš - Festival dobrovoľníckej práce s deťmi a mládežou Bambiriáda zavítala začiatkom júna už po siedmykrát aj do Liptovského Mikuláša.

Dobrovoľníci zo sedemnástich organizácií pripravili pre mladých účastníkov neopakovateľné chvíle plné športového a spoločenského vyžitia.

   Celoslovenský festival Bambiriáda vedie deti a mládež k plnohodnotnému tráveniu voľného času. Tento rok sa účastníci riadili heslom „podaj ruku“, aby sa zbavili predsudkov, vybudovali si úctu ku každému človeku a to všetko cez hry, zábavu a športovanie. „Ruky si podávali hráči volejbalových a futbalových tímov počas športových turnajov, ako aj členovia žiackych rád stredných škôl a organizácií. Rukou sme si potriasli  s náhodnými okoloidúcimi v centre Liptovského Mikuláša počas otvorenia festivalu v stredu 4. júna,“ priblížilJozef Korený,koordinátor podujatia.
   Od 2. do 8. júna bolo pre deti a mládež pripravených množstvo sprievodných aktivít. Videli Stanišovskú jaskyňu, navštívili Medvediu štôlňu  a vyskúšali si Tarzániu.
   „Tohtoročnou novinkou bolo stretnutie účastníkov festivalu s poslancami Vyšších územných celkov. V Liptovskom Mikuláši sme diskutovali o spolupráci samosprávnych krajov s mládežou a oboznámili sme sa s ich činnosťou a kompetenciami,“ dodal J. Korený.
 
Dvesto účinkujúcich, dve tisíc návštevníkov
   V mikulášskom okrese sa prezentovalo viac ako dvesto talentovaných účinkujúcich. Počas takmer piatich hodín predstavili množstvo zaujímavých voľno časových aktivít od hasičského cvičenia, cez tanec až po sebaobranu. Na príprave festivalu pracovalo asi sedemdesiat dobrovoľníkov a jednotlivých aktivít sa zúčastnilo takmer 2-tisíc návštevníkov. 
   Vo štvrtok 5. júna si žiaci základných a stredných škôl v Liptovskom Hrádku zahrali futbal. V piatok 6. júna sa aktivity pre mladých presunuli do Liptov arény, kde sa po prvýkrát v histórii Bambiriády odohral volejbalový turnaj s devätnástimi družstvami z celého Liptova.
   Vyvrcholením festivalu bol prezentačný deň v sobotu 7. júna na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Na pódiu sa striedali vystúpenia talentovaných detí. Námestie opäť zaplnili i prezentačné stánky rôznych záujmových krúžkov a organizácií. „V dnešnom svete plnom globalizácie a miešania sa národov je búranie predsudkov viac ako na mieste. Úcta k sebe samému a človeka k človeku sú veľmi dôležité, aby sme všetci spoločne dokázali spolu nažívať,“ prihovoril sa prítomným Jozef Repaský, zástupca primátora mesta.
     Bambiriáda sa na Slovensku koná už od roku 2004. Je súčasťou medzinárodného podujatia, v ktorom úzko spolupracuje s Českou republikou. Hlavným koordinátorom Bambiriády je Rada mládeže Žilinského kraja.
 

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA