O Vás, s Vami, pre Vás

Študenti z Turecka spoznávali Liptov

17.06.2014, Desať dní plných nezabudnuteľných zážitkov pripravila Obchodná akadémia z Liptovského Mikuláša pre svojich tureckých hostí. Vďaka bilaterálnemu projektu Comenius - Priateľstvo nás spája hostili v Liptove žiakov a pedagógov z partnerskej strednej školy z mesta Yalvaç,

ktoré leží približne 250 km od známeho turistického mesta Antalye, aby si spoločne vymieňali skúsenosti, vzájomne spoznávali cudzie kraje, kultúry, jazyky, tradičné jedlá, budovali partnerstvá a odbúravali predsudky. Dorozumievacím jazykom sa stala angličtina.


   Bilaterálny projekt Comenius s tureckou školou Şehit Latif Keçeci Anadolu Öğretmen Lisesi vznikol na základe predchádzajúcich dobrých skúseností. „Tento projekt je založený na výmenných pobytoch v danej krajine na minimálne desať dní. My sme Turecko s našimi žiakmi navštívili vo februári tohto roka,“ uviedla Jana Chovanová, pedagogička Obchodnej akadémie v Liptovskom Mikuláši.
   Od 30. mája do 10. júna precestovala 25-členná turecká výprava Liptov, Oravu, Vysoké Tatry, hlavné mesto Slovenska i Viedeň. „Absolvovali návštevu školy, našich študentov, pedagógov a tiež oficiálne, ale srdečné návštevy u primátora mesta Liptovský Mikuláš a u tureckej veľvyslankyne v Bratislave. Bola to pre našich hostí veľká česť,“ opísala J. Chovanová. Otláčaním svojich rúk zanechali žiaci z Turecka „svoju stopu“ v Galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, prezreli si mesto, jeho pamiatky, múzeá, ako i hrady v okolí aj na Orave. Jeden večer patril vzájomnej slovensko-tureckej prezentácii, kde obe krajiny predstavili svoje tradície, zvyky a obyčaje. Turnaj v lukostreľbe a minigolfe či futbalový zápas dali účastníkom pobytu možnosť si zašportovať a nechýbali ani adrenalínové atrakcie v podobe raftingu či bungee jumpingu.
   „Obrovským zážitkom bola takmer pre všetkých jazda v skutočnom tanku počas návštevy Oravy, ktorý nás previezol po krajine. Okrem toho sme sa kúpali v akvaparku, plavili na Liptovskej Mare, na pltiach a zažili Liptov aj z vtáčej perspektívy z vrtuľníka,“ vymenovala ďalšie z aktivít Alexandra Záhradníková, pedagogička Obchodnej akadémie.   

Štyri ročné obdobia naraz
   Ohlasy tureckej návštevy nenechali na seba čakať. „Veľmi sa nám páči vaša krajina. Pripadá nám to tu ako v zelenom raji. Oceňujeme úroveň služieb, turistického ruchu, prezentáciu jednotlivých miest, ktoré sme navštívili a najmä sa nám páčia ľudia ako takí. Hoci je naša krajina turisticky rozvinutá, ešte sa máme veľa čo učiť, aby sme našim turistom ponúkli tak dobre a dôstojne pripravené prezentácie, ako máte vy. Za tých pár dní čo sme tu, sme zažili počasie štyroch ročných období. Zimu so snehom na Chopku, krásnu jar aj uprašenú jeseň v Liptove a horúce leto vo vašom hlavnom meste. Všade sme boli prijatí veľmi srdečne a to v nás zanechá asi najväčší dojem,“ povedal Mustafa Gűnes, učiteľ anglického jazyka z Yalvaça.
   Slovensko – turecká spolupráca sa však nekončí. Druhou časťou projektu bude výmena pedagógov v októbri tohto roka, aby si vzájomne nahliadli do vyučovacieho procesu, práce s deťmi a fungovanie škôl. Projekt bude trvať do septembra 2015 a prinesie výstupy vo forme časopisov, filmu, kalendára s fotografiami z projektových aktivít a mnohé ďalšie.
   „Chceli by sme sa poďakovať pánovi riaditeľovi, všetkým učiteľom a žiakom, ktorí nám skutočne ochotne pomáhali. Taktiež zástupcom inštitúcií a spoločností, ktoré nám po celý čas vychádzali v ústrety,“ dodala na záver J. Chovanová.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA