O Vás, s Vami, pre Vás

Súbor Ďumbier predstavil slovenské zvyky vo Francúzsku

20.06.2014, Detský folklórny súbor Ďumbier z Liptovského Mikuláša sa stal súčasťou festivalu Les quatre saisons – Štyri ročné obdobia vo francúzskom mestečku Briatexte. Stalo sa tak na pozvanie tamojšej hudobnej školy Lo Tustet.


   Dvadsaťtri detí spoločne s tromi vedúcimi absolvovali náročnú cestu autobusom cez južné Taliansko. „Počas povinného oddychu šoférov sme navštívili najväčší taliansky zábavný park Gardaland, poprechádzali sa popri jazere Lago di Garda. Na juhu Francúzska sme si prezreli mestečko v skalách Baux en Provence, ako i majstrovské dielo antickej architektúry akvadukt Pont du Gard. V Briatexte nás vrúcne privítali rodiny, kde deti bývali,“ priblížila Zuzana Strychová, vedúca DFS Ďumbier.

Prezentácia slovenského folklóru
   Počas návštevy vo Francúzsku súbor s veľkým úspechom prezentoval folklórne zvyky a tradície prevažne liptovského regiónu na niekoľkých vystúpeniach v školách a kultúrnych domoch. „Tamojšiu mládež naše tradície naozaj oslovili. Spoločne s primátorom Liptovského Mikuláša sme absolvovali oficiálne prijatia u starostov a zástupcov miest, ktoré sme navštívili,“ uviedla Z. Strychová.
   Vyvrcholením týždňového výletu bola návšteva hlavného mesta Francúzska. „Nadchol nás nekonečným množstvom úžasných pamiatok, ktorými nás trpezlivo sprevádzal pán primátor. Ten sa počas zájazdu podľa potreby menil na sprievodcu, tlmočníka, i detského lekára,“ dodala s úsmevom vedúca súboru.
    Poďakovanie patrí sponzorom zájazdu primátorovi Alexandrovi Slafkovskému a  mestu Liptovský Mikuláš, firme GeLiMa, a.s., Liptovský Mikuláš, Rotary klubu Liptovský Mikuláš  a hudobnej škole Lo Tustet v Briatexte.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA