O Vás, s Vami, pre Vás

Detský šachový festival hostil takmer 200 hráčov

24.06.2014, Od 19. do 22. júna sa stal Liptovský Mikuláš dejiskom 7. ročníka Detského šachového festivalu LIPTOV 2014. V turnajoch hralo spolu takmer 200 hráčov z Ruska, Česka, Poľska, Maďarska, Ukrajiny a Slovenska.


   Šachové turnaje sa odohrávali v Kongresovom centre Tatralandia, ubytovaciu časť mikulášskeho akvaparku obsadilo viac ako 300 hostí. Organizátori pre nich pripravili aj zaujímavý sprievodný program. „Počas medzinárodného seminára pre trénerov a rodičov svoje metódy práce prezentovali najúspešnejší slovenskí mládežnícki tréneri. Samozrejme, nesmel chýbať Živý šach. Do armád sme pozvali aj mladých šachistov a šachistky. Bolo pre nich zážitkom vystupovať v dobovom oblečení a zbraňami,“ uviedol Juraj Ivan, predseda organizátorskej Liptovskej šachovej školy z Liptovského Mikuláša.

Domáce družstvo druhé
    Najväčšia pozornosť sa sústredila na súťaž štvorčlenných mládežníckych družstiev. Bolo zaujímavé sledovať, ako si poradia najlepšie družstvá z Košíc, Osuského a šachovej školy z Liptova so silnými družstvami z Ruska, Maďarska, Poľska a Českej republiky. V hlavnej súťaži festivalu zvíťazil tím Sankt Peterburg B. Spasskij Chess Club (M. Emdin, D. Puzko, I. Sirosh, D. Skafar). Druhé miesto obsadilo domáce družstvo Liptovskej šachovej školy (O. Mráz, A Kerdík., R. Hroš, S. Sučíková), tretí skončil ŠK Osuské (M. Jozefek, O. Spaček, P Gaša., Ľ. Čelústková) a štvrtí boli šachisti Barcza Gedeon Budapešť (M. Medve, G. Gyorgy, T. Wagner, V. Egyed). „Zaslúžene zvíťazilo veľmi silné družstvo z Ruska, ktoré vyhralo vo všetkých zápasoch a prehralo iba jedinú z 28 partií v súťaži. Výborný výkon podalo družstvo Liptovskej šachovej školy. K jeho oporám patril predovšetkým Ondrej Mráz na prvej a Svetlana Sučíková štvrtej šachovnici. Vysoké ambície malo aj maďarské družstvo, ktoré remíza v poslednom kole."

Striebro pre mladých Liptákov
    V turnaji jednotlivcov do 11 rokov dominovali predovšetkým zahraniční účastníci z Čiech a Ruska. Víťazom sa stal Čech Dominik Očko. Po zaváhaní v 1. kole sa výborným výkonom v ostatných kolách prebojoval na 2. miesto Jakub Gažík (TŠC Luna Martin) a tretí skončil Kirill Sokolov z Ruska. Z dievčat bola najlepšia Češka Kristýna Laurincová (CZE), druhá bola jej krajanka Anna Marie Koubová (?) bronz si odniesla Ruska Varvara Vorobieva. V kategórii do 7 a do 9 rokov sa už na stupne víťazov dostali i domáci pretekári. Strieborné medaily si vybojovali medzi dievčatami do 9 rokov Kristína Šubjaková a u chlapcov do 7 rokov Samuel Tomčík.
    Vo FIDE turnaji do 15 rokov mali silné zastúpenie mladí poľskí šachisti, čo sa prejavilo i v konečnom poradí. Víťazom turnaja sa stal Sebastian Golda pred Krzysztofom Szczurekom (obaja POL), 3. miesto obsadil Dominik Bango (SVK) a štvrtý bol Yaroslav Scherbak (UKR). Medzi dievčatami najviac bodov získala Zuzana Gřesová (CZE). O poradí na 2. až 5. mieste rozhodlo medzi hráčkami so 4 bodmi až pomocné kritérium: 2. Sofia Anna Cíbiková (Detva), 3. Rebeka Nadzamová (Košice), 4. Dominika Tomčíková (Rajec), 5. Martina Tarageľová (Liptovská šachová škola).
    V otvorenom turnaji FIDE OPEN 1. miesto obsadil Bartolomiej Wiejaczka (POL), 2.  miesto si vybojoval Tomáš Danada (Doprastav Bratislava) a na 3. Mieste skončil Pawel Rydzewski (POL). Zo šachistov z Liptova sa najlepšie umiestnili František Tropp na 8. a Michal Tomčík na 9. mieste (Liptovská šachová škola).

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA