O Vás, s Vami, pre Vás

Blíži sa desiaty ročník Mikulášskeho jazzového festivalu

18.07.2014, Liptovský Mikuláš - Na jubilejnom desiatom ročníku Mikulášskeho jazzového festivalu sa počas troch večerov od 25. do 27. júla predstaví symbolicky desať kapiel a viac ako štyridsiatka muzikantov z ôsmich krajín.

Medzi hviezdami nebudú chýbať slávne mená ako Peter Lipa, Oskar Rózsa, sólový gitarista Chris  Woods Groove z Veľkej Británie, či trio Sławeka Jaskułkeho, ktorý je najoriginálnejším talentom poľskej džezovej scény uplynulej dekády.
   Džezový festival v Liptovskom Mikuláši sa vráti na svoje staro-nové miesto - na nádvorie Národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Čierny orol, kde sa to celé pred desiatimi rokmi začalo. „V meste sa džez napriek prítomnosti množstva priaznivcov a nadšencov tohto žánru v minulosti hrával veľmi málo. V roku 2004 vznikol dnes už legendárny hudobný klub Hudobroň, v ktorom sa postupne vytváralo alternatívne muzikantské podhubie a neskôr sa  zrodila aj myšlienka vytvorenia jazzového festivalu,“ priblížil organizátor Martin Budaj. Mikulášsky jazzový festival napokon prvýkrát otvoril svoje brány v auguste 2005 s nosnou ideou, aby sa v Liptove hral kvalitný džez.
   Pri jeho zrode stáli hudobný nadšenec Ján Novotný, majiteľ klubu Hudobroň Mišo Kubáň, vtedajší riaditeľ Domu kultúry Róbert Szolnoki a manažér Peter Lehotský. Od prvého ročníka po záverečný koncert toho aktuálneho bude v histórii hostí festivalu zapísaných viac ako 210 rôznych hudobníkov z desiatok kapiel pochádzajúcich z celého sveta.

Hudobné hviezdy
     Počas troch večerov sa na pódiu vystrieda celá plejáda uznávaných hudobníkov a spevákov. Zo slovenských mien rezonujú kapela Katarzia a jej frajeri, košické kvarteto Jazzabell či Peter Lipa. „Peter s kapelou otvoria tretí festivalový večer. Na veľkom pódiu na Námestí osloboditeľov zahrá zadarmo pre všetkých návštevníkov mesta a naladí tak celý Liptovský Mikuláš na tú správnu džezovú nôtu,“ prezradil M. Budaj. Záverečným vystúpením celého festivalu bude koncert jedného dlhodobo, no nepravidelne koncertujúceho hudobného telesa v zložení Oskar Rózsa, Ondrej Krajňák a Michal Fedor.
   Od českých susedov pricestuje do Liptova i výherca jednej zo série česko-slovenských Superstar Martin Chodúr s kapelou. Jednou z hviezd prvého džezového večera bude Chris Woods Groove, ktorý do Liptovského Mikuláša pricestuje v rámci svojho európskeho turné. „Chris žije v severnej časti Anglicka a je jedinečným zjavom v žánri sólovej gitary. Svojou jedinečnou technikou a štýlom tzv. perkusnej gitary oslovuje tisíce fanúšikov na celom svete,“ dodal organizátor podujatia.

Kompletný program MJF 2014

PIATOK 25. 7. 2014
Katarzia a jej frajeri (SK) - od 19.00 h Čierny orol
Chris Woods Groove (UK) & Stano Počaji (SK)
Honest Talk (DE, PL, BG, LAT, RU)
 
SOBOTA 26. 7. 2014
Jazzabell (SK) - od 19.00 h Čierny orol
Fehero Rocher a.k.a. Sisa Fehér Quartet (SK, CZ, IT)
Sławek Jaskułke Trio (PL)
 
NEDEĽA 27. 7. 2014
Peter Lipa Band (SK) – zadarmo o 16.30 h Námestie osloboditeľov
Michal Motýľ Tentet (SK, CZ) - od 19.00 h Čierny orol
Martin Chodúr Jazz Quintet (CZ)
Oskar Rózsa Trio (SK)

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA