O Vás, s Vami, pre Vás

Rázusovie dom otvoria koncom októbra

25.09.2014, Liptovský Mikuláš - Rodný dom súrodencov Rázusovcov v Liptovskom Mikuláši zažíva najväčší stavebný ruch od roku 1993, keď bol po rekonštrukcii sprístupnený verejnosti.

Prebiehajúce odvlhčovanie interiéru by malo potrvať do konca októbra tohto roka. Práce zveľadia aj priestory doteraz nepoužívanej pivnice.


   Rázusovie dom, ktorý spravuje mestské Múzeum Janka Kráľa, trápi dlhé roky veľká vlhkosť múrov, ktorú spôsobili neexistujúca izolácia, druh podložia, vodu nasávajúci stavebný materiál, ako i staré stavebné postupy použité pri jeho výstavbe pred viac ako storočím. „Dôsledkom sú estetické a na prvý pohľad viditeľné nedostatky. Mimoriadne závažná však bola vysoká vlhkosť vzduchu vo vnútri objektu, ktorá patrí medzi najväčších nepriateľov múzejných expozícií a depozitárov,“ uviedla Ľubica Rybárska z Múzea Janka Kráľa.
   Pred dvomi rokmi nechalo múzeum vypracovať projekt odvlhčenia priestorov. Od mesta získalo tento rok účelovú dotáciu vo výške 14-tisíc eur. „Realizátorská firma na odstránenie vlhkosti murív používa aktívnu elektroosmózu, ktorá nahrádza chýbajúcu alebo poškodenú horizontálnu izoláciu v murive.  Používajú tiež špeciálne sanačné omietky. Táto kombinácia zabezpečuje komplexné vysušenie celého objektu, vrátane veľmi vlhkej a doteraz múzejne nepoužiteľnej pivnice,“ dodala Ľ. Rybárska. V budúcnosti by sa tu mohli rozšíriť výstavné priestory.
   Prevádzka Rázusovie domu by mala byť spustená do konca októbra. Verejnosť sa môže v rodnom dome súrodencov Martina Rázusa a Márie Rázusovej – Martákovej tešiť na mierne  obmenenú a čistejšiu expozíciu.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA