O Vás, s Vami, pre Vás

Jeseň na cestách

Dlhšie noci, znížená viditeľnosť aj počas dňa, nízke teploty a zhoršené počasie prinášajú so sebou negatíva, na ktoré

by nemal zabúdať žiadny účastník cestnej premávky.
      Vodiči by sa mali v nasledujúcich dňoch pripraviť na častejšie hmly, dážď, príp. námrazu a s tým spojenú mokrú a klzkú vozovku. Je veľmi dôležité v počasí, keď sa hromadí voda na cestách, aby vodiči dodržiavali predpísané rýchlosti, jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky, ako aj poveternostným podmienkam. Pri šoférovaní netreba zbytočne riskovať predbiehaním, používať bezpečnostné pásy a plne sa venovať vedeniu vozidla. Dôležité je zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami, aby bolo možné včas zareagovať a predísť kolíznym situáciám. V jesennom období sa v blízkosti cestných komunikácií, najmä medzi obcami, vyskytuje množstvo potulujúcej sa zveri. Zvýšené riziko stretu so zverou je najmä v noci a ráno, kedy môže byť viditeľnosť a aj pozornosť vodičov znížená.  
     Chodci a cyklisti sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. Pri prechádzaní cez cestu treba byť ostražitý a používať vyznačené priechody. Odporúčame radšej sa viac krát presvedčiť, či je bezpečné cez cestu prejsť. Týmto účastníkom cestnej premávky opätovne pripomíname povinnosť zo zákona byť osvetlení a mať na sebe reflexné prvky. Stále evidujeme prípady, keď sa chodci a cyklisti,  za zníženej viditeľnosti, pohybujú po cestách bez reflexných prvkov, príp. bez osvetlenia bicykla.  Cyklisti by nemali preceňovať svoje schopnosti a zvážiť riziká, ktoré im hrozia v súvislosti so zníženou viditeľnosťou a mokrou vozovkou.
    Každý účastník premávky je podľa zákona povinný dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozil jej bezpečnosť a plynulosť. Pritom je povinný prispôsobiť svoje správanie najmä stavebnému, dopravno-technickému stavu cesty, situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam, aby neohrozil na živote a zdraví seba a ostatných a nespôsobil sebe a ostatným škody na majetku.
     S nadchádzajúcim Sviatkom všetkých svätých, kedy dochádza k  zvýšenej intenzite cestnej premávky, žiadame všetkých jej účastníkov, aby dodržiavali pravidlá, správali sa ohľaduplne a disciplinovane. Zároveň však netreba zabúdať ani na ochranu svojho majetku, pretože zlodeji využívajú aj takéto príležitosti. Pri opustení vozidla toto riadne uzamknite a svoje cenné veci nenechávajte vo vozidlách.  Kabelky a príručné tašky neodkladajte na hroby a nenechávajte ich bez dozoru. Pokiaľ to nie je nutné, nemajte pri sebe veľkú finančnú hotovosť.
 

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA