O Vás, s Vami, pre Vás

Bitka o zimné pobyty sa začala

Liptovský Mikuláš, 23.10.2014 – Prvá snehová nádielka v horách dala definitívnu bodku za babím letom na Liptove. Záujem hostí o zimné pobyty

stúpa, čo sa odráža aj na obsadenosti ubytovacích zariadení. Tamojší hotelieri už teraz hlásia vyše 60-percentnú obsadenosť počas Silvestra a začiatkom januára. Liptáci veria, že ich čaká lepšia zimná sezóna, než aká bola vlani. Kľúčom k úspechu je však počasie.

Zima na Liptove dostala druhú šancu. Po minuloročnom zlyhaní by si mala mrazmi a snehovou nádielkou napraviť reputáciu. Už teraz je však jasné, že z pohľadu návštevnosti budú zimnú sezónu ťahať slovenskí dovolenkári. „Stav rezervácii v tomto období na celú zimnú sezónu naznačuje mierny pokles záujmu oproti minulým rokom o približne 15 %. Dôvodom je veľmi mierna zima v minulom roku, klienti preto čakajú na vývoj poveternostnej situácie,“ konštatuje riaditeľka Hotela Sorea SNP Eva Záhoranská.

Ak ide o turistov zo zahraničia, veľké zmeny v zložení národností sa neočakávajú. Prím budú, podobne ako po minulé roky, hrať turisti z Českej republiky a Poľska. Vzhľadom na politickú situáciu sa očakáva pokles záujmu dovolenkárov z Ukrajiny a Ruska. Aj Tomáš Kubica z Wellness hotela Chopok pripúšťa, že najväčší vplyv na obsadenosť bude mať počasie. „Bude to klásť veľké nároky na prácu recepčných v momente, keď sa počasie umúdri a napadne dosť snehu. Bude to lotéria, keďže hostia, ktorí nebudú mať vopred zarezervované pobyty, na to môžu doplatiť. Snažíme sa byť optimisti a veriť, že bude dobrá zima, ktorá poteší nielen hostí, ale aj hotelové a reštauračné prevádzky, majiteľov vlekov a najmä sa opätovne zviditeľní región Liptova,“ pripomína.

Mnohí hotelieri priznávajú najmä výpadky rezervácií od ukrajinských cestovných kancelárií, ktoré v minulom roku tvorili takmer polovicu všetkých objednávok. „Spoliehame sa, že tento výpadok nahradíme slovenskou a poľskou klientelou, ktorá bude v závislosti od snehových podmienok zrejme nakupovať zimné dovolenky na poslednú chvíľu,“ upozorňuje riaditeľka Hotela Sorea Máj v Liptovskom Jáne Silvia Čižiková.

Nahradiť výpadok ukrajinskej klientely novými návštevníkmi bude nesmierne ťažké. Liptáci však v žiadnom prípade nehádžu flintu do žita. Čiastočne by mohli túto dieru zaplátať dovolenkári z Pobaltia. „Veríme, že nové letecké spojenie Riga - Poprad počas zimnej sezóny 2015 nás v rámci obsadenosti milo prekvapí. Je to dobré znamenie pre celý región. Ak by sa pridali aj ďalšie spoločnosti z iných krajín, mali by sme aspoň sčasti vyhrané. Doprava je totiž hlavná prekážka vyššej návštevnosti napríklad ruských turistov na Liptove,“ apeluje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Veľký záujem dovolenkárov už teraz hlásia z Kúpeľov Lúčky, ktoré počas zimy ponúkajú jedinečné spojenie lyžovačky a liečebných procedúr. Zaujímavé je, že pod Chočskými vrchmi zaznamenávajú nárast klientely práve z rusky hovoriacich krajín. „Dlhodobo sa snažíme pracovať s litovským a bieloruským trhom, čo sa začína odrážať aj na návštevnosti. Zdá sa, že úroveň našej zdravotnej starostlivosti v kombinácii s fantastickou lyžovačkou zasa presvedčila náročných klientov z Ruska,“ pochvaľuje si obchodno-ekonomická námestníčka kúpeľov Slávka Medveďová.

Zima na Liptove má zatiaľ našliapnuté dobre a treba veriť, že počasie blížiacu sa sezónu tentoraz nepokazí.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA