O Vás, s Vami, pre Vás

Festival pantomímy prekonal účastnícky rekord

04.12.2014, Liptovský Mikuláš - Koncom novembra vykročil najväčší európsky festival pantomímy PAN v Liptovskom Mikuláši do tretieho desaťročia svojej existencie.

Festivalová stálica na 21. ročníku privítala rekordný počet účastníkov. Spoločne s festivalom totiž do novej dekády vstúpilo viac ako štyristo účastníkov, zahraničných hostí a osemnástka lektorov.    
  Sály v liptovskomikulášskom Dome kultúry a Starého Domu kultúry v Tranosciho uličke, ktorý prevádzkuje Súkromná Základná umelecká škola, praskali od 26. do 29. novembra vo švíkoch.  „Som rád, že si aj po dvadsiatich rokoch udržiavame status najstarší, najväčší a jediný festival pantomímy na Slovensku, ktorý v rámci Európy nemá obdobu. Bez prerušenia sa nám darí formovať a vyhľadávať talenty tichého umenia. Diváci aj návštevníci videli predstavenia a program najvyššej možnej umeleckej úrovne, za účasti domácej scény, hostí z Čiech, Talianska a Poľska,“ zhodnotil organizátor a otec festivalu Miroslav Kasprzyk.
     Aj to potvrdzuje fakt, že pantomíma nie je na okraji záujmu mladých umelcov a už dlhé roky nie je menšinovým žánrom. „Prednášku divadelnej odborníčky Ladislavy Petištovej z Prahy navštívilo viac ako 120 poslucháčov. Dokonca súťažná časť programu zaplnila stoličky, čo pri iných prehliadkach nebýva zvykom,“ zdôraznil M. Kasprzyk.
    Záujem ľudí pritiahli viaceré mená tichého divadla – talianska herečka Serena Balivo z Piccola Compagnia Dammacco, študenti a profesori hudobnej a tanečnej fakulty Akadémie múzických umení Praha, divadlo Actors z Rožňavy a poľskú pantomímu prišiel do Liptova reprezentovať mím Bartlomiej Ostapczuk s kolegami z Warszawskie Centrim Pantomimy.
    O rok bude opäť čo oslavovať. V roku 2015 slovenská pantomíma oslávi 55 rokov existencie.  

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA