O Vás, s Vami, pre Vás

Liptov bude opäť čistejší

18.03.2014, Liptovský Mikuláš - Liptáci sa opäť spojili pre dobrú vec. Už teraz myslia na začiatok jari a postupne sa chystajú na veľké upratovanie.

Podobne ako minulý rok si zoberú pod drobnohľad najmä okolie Liptovskej Mary a okolitých potokov, no nevynechajú ani iné kúty Liptova. Hromadná mobilizácia na Liptove sa začne už 11. apríla a potrvá dva dni v mestách Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Liptovský Hrádok a okolitých obciach.
   V Liptovskom Mikuláši si dobrovoľníci spoločne vyhrnú rukávy pri čistení brehov Liptovskej Mary a okolitých potokov 11. a 12. apríla 2014. Spolu takto pri príležitosti Dňa zeme skrášlia prostredie Liptova. „Pokračujeme v dobrej myšlienke už 4. rok a chceme, aby mal ešte väčší rozmer ako po minulé roky. Bude trvať dva dni, v piatok a v sobotu. Očakávame, že najmä počas prvého dňa sa do projektu zapoja miestne firmy a organizácie v rámci svojich programov na ochranu životného prostredia a potešil by nás ešte väčší záujem zo strany škôl,“ hovorí Miroslav Potančok, vedúci odboru Okresného úradu odboru starostlivosti o životné prostredie v Liptovskom Mikuláši. Zainteresované sú aj ďalšie organizácie, ktoré zabezpečujú práve finančne najnáročnejšie aktivity, ako sú odvoz smetí (SVP, š.p.) a uloženie smetí (OZO, a.s.).
   V tomto istom termíne prebehne „očista“ prostredia v  Hrabovskej doline a to priamo pod záštitou mesta Ružomberok v spolupráci so Združením Hrabovská dolina. Mesto Liptovský Hrádok tak isto priloží ruku k dielu a do akcie sa zapojí s cieľom upratať verejné priestranstvá po zimno období - najmä brehy riek Váh a Belá, mestské zelené plochy a parčíky. Do pracovných aktivít sa zapojí mestský úrad, pracovníci Dobrovoľných obecných služieb (ľudí zaradených do aktivačných prác) a miestne školy.
   Minulý rok sa do čistenia Liptova zapojilo 280 dobrovoľníkov, ktorí vyzbierali 623 vriec odpadu. Tie následne zhromažďovali na desiatich zberných miestach. Množstvo odpadkov aj vďaka tejto akcii každý rok klesá. „Ukazuje sa, že sme k životnému prostrediu zodpovednejší, vyzbieralo sa totiž menej smetí ako po minulé roky. Napriek tomu sme našli sme aj dve čierne skládky. Veríme, že tento rok bude odpadkov ešte menej a Liptov opäť priláka viac návštevníkov,“ konštatuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.
    Enviromentálny deň pripravuje niekoľko miestnych organizácií: Cech združení cestovného ruchu Liptov, ZACR Liptovský Mara, OOCR REGION LIPTOV, TANAP, Okresný úrad Liptovský Mikuláš, odbor starostlivosti o životné prostredie, ale aj Slovenský rybársky zväz, spoločnosť OZO, a.s., Slovenský vodohospodársky podnik, mestá Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok a Ružomberok, Združenie Hrabovská dolina a okolité obce.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA