O Vás, s Vami, pre Vás

Stredoškoláci si rozšírili vedomosti o Jánošíkovi

20.03.2014, Liptovský Mikuláš - Takmer dvesto žiakov stredných škôl z Liptovského Mikuláša si vypočulo historické udalosti a súvislosti spojené so životom a smrťou Juraja Jánošíka.

Z úst odborníkov sa v utorok 18. marca v priestoroch Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši dozvedeli aj to ako vznikla legenda o národnom hrdinovi.  
   „Cítila som akýsi dlh voči našej cieľovej skupine, ktorou sú žiaci a študenti. Minulý rok sa niesol v znamení Jánošíka pri príležitosti 300. výročia jeho súdu a popravy, organizovalo sa množstvo podujatí a zmien aj u nás v múzeu a na študentov akosi neostal čas,“ vysvetlila Ružena Antolová, odborná pracovníčka Múzea Janka Kráľa a autorka projektu Jánošík – 300 rokov legendy, ktorý pomohol zrekonštruovať Mikulášsku mučiareň a vydať publikáciu v slovenčine a poľštine o legendárnom zbojníkovi.
   Seminár na jánošíkovskú tému mal za úlohu rozšíriť vedomosti žiakov v rámci regionálnej výchovy. S príspevkami vystúpili prednášatelia, ktorí sa tejto téme venujú a majú za sebou publikačnú činnosť. Historik Karol Dzuriak z Liptovského múzea v Ružomberku a Marcela Feriančeková, spoluautori pripravovanej Monografie o Jánošíkovi, Peter Vrlík, spoluautor publikácie Z liptovskej truhlice a jánošíkologička Ružena Antolová, autorka publikácie Jánošík, od skutočnosti k legende. Žiaci si vypočuli historické pozadie doby, v ktorej Jánošík žil a o vplyve mikulášskeho prostredia v osobnostiach G. F. Belopotockého a Janka Kráľa na vzniku jeho legendy.  Venovali sme sa aj literatúre, ako sa legenda o zbojníkovi i historická skutočnosť odrazili v literatúre,“ uviedla R. Antolová.  
   Na organizácii seminára sa podieľali mesto Liptovský Mikuláš, Múzeum Janka Kráľa a Liptovská knižnica G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši a Liptovské múzeum z Ružomberka.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA