O Vás, s Vami, pre Vás

Jeden deň a noc v múzeu i galérii

19.05.2014, Liptovský Mikuláš - Aj tento rok pustili slovenské múzeá a galérie návštevníkov do svojich útrob.

V Liptovskom Mikuláši sa v rámci Medzinárodného dňa múzeí a galérií spomínalo na históriu, tancovalo, recitovalo aj hralo divadlo.
   Medzinárodný deň múzeí a galérií sa začal v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa už v piatok 16. mája. „Pozornosť sme tentoraz zamerali na deti z materských a špeciálnych škôl ako i deti z detských centier a školských klubov. Pripravili sme im predstavenia v mozaike tancov, recitácií, divadelných vystúpení ako poďakovanie za celoročné podujatia, ktoré galéria pripravuje pre svojich stálych návštevníkov,“ priblížila Alida Hižnayová z Galérie P.M. Bohúňa (GPMB).
   Program s názvom Zázračný svet umenia, ako reakciu na celoročný  projekt Liptovský Mikuláš 2014 – mesto umenia, uviedli pracovníci galérie vo výstavnej sieni, kde je inštalovaná úspešná výstava s environmentálnou témou Odpad - to chce nápad! „Pre deti sme pripravili i maliarske palety a tvorivé dielne,“ dodala A. Hižnayová.
 
Odhaľovali tajomstvá Tranovského uličky

   Tohtoročná Noc v Múzeu Janka Kráľa (MJK) sa v sobotu 17. mája niesla v znamení pripomienky blížiaceho sa 170. výročia založenia spolku Tatrín a 220. výročia narodenia Gašpara Fejérpataky-Belopotockého, knihára, vydavateľa, divadelníka, zakladateľa prvej slovenskej knižnice a spoluzakladateľa spolku Tatrín. „Návštevníci zažili netradičnú nočnú prehliadku starej evanjelickej fary, ktorá bola v čase Hodžovho pôsobenia v Liptovskom Sv. Mikuláši miestom štúrovských stretaní a na ktorej založili prvý celonárodný kultúrny a osvetový spolok Tatrín,“ uviedla Zuzana Nemcová, kurátorka MJK. Prostredníctvom divadelných obrazov sa malí aj veľkí návštevníci ocitli na prípravách ustanovujúcej tatrínskej „sednice“.
   Pre rodiny s deťmi múzeum pripravilo súťažné putovanie tatrínskou expozíciou a históriou Tranovského ulice. „Fascinujúci výlet do minulosti umocnili historické zábery zo zbierok múzea, zachytávajúce premeny Tranovského ulice v čase,“ prezradila Z. Nemcová.
   Každý detský účastník si okrem zážitkov odniesol omaľovánku so starými pohľadnicami, zaujímavými informáciami z histórie jednotlivých zastavení na Tranovského ulici, doplňovačkami a ďalšími úlohami.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA