O Vás, s Vami, pre Vás

Čítali z tvorby Ivana Laučíka

12.06.2014, Básnik, prozaik, publicista, prekladateľ, pedagóg a člen básnickej skupiny Osamelí bežci. To je len časť osobnosti mikulášskeho autora Ivana Laučíka, ktorý by sa začiatkom júla tohto roka dožil 70. narodenín.  Liptovská knižnica G. F. Belopotockého mu venovala sériu celoročných podujatí. Medzi inými maratón v čítaní jeho básní, esejí a listov.    

   Mikulášska knižnica chce takto založiť ďalšie zo svojich tradičných podujatí. „V tomto roku si pripomíname i desať rokov od náhlej smrti Ivana Laučíka. Kto iný ak nie my, si pripomenie tohto človeka,“ uviedla poetka Anna Ondrejková, pracovníčka knižnice. Preto vznikol projekt pomenovaný podľa jednej z jeho kníh Vzdušné čiary Ivana Laučíka. Okrem literárnej súťaže Krídla Ivana Laučíka sem budú patriť stretnutia s ľuďmi, ktorí mu boli umelecky a ľudsky najbližší, ako i trojhodinový literárny maratón, ktorý sa konal vo štvrtok 12. júna. „Zaznela poézia, ale aj jeho listy a eseje, už len preto, že on je celistvý. Vo svojich básňach je rovnako pravdivý ako v súkromnej korešpondencii,“ priblížila A. Ondrejková.
   „Ivana Laučíka som poznal ako poslanca mestského zastupiteľstva a pedagóga svojej dcéry. Najvýraznejšou spomienkou je pre mňa autorské čítanie básnickej zbierky Havránok, kde som mal jedinečnú možnosť filmovať a zachovať tento materiál pre budúce generácie,“ povedal Jozef Repaský, zástupca primátora mesta Liptovský Mikuláš.
   Ivan Laučík patrí medzi zásadných slovenských básnikov, ktorí kedy tvorili. „Tromi či piatimi básňami, ktoré napísal počas roka, stanovil nové hranice v slovenskej poézii,“ dodala liptovská poetka.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA