O Vás, s Vami, pre Vás

V múzeu predstavia prácu horských záchranárov od jej počiatkov

18.06.2014, Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši v spolupráci s Klubom seniorov Horskej služby otvorí v stredu 25. júna o 16:00 h výstavu pri príležitosti 60. výročia pod názvom Z HISTÓRIE HORSKEJ ZÁCHRANY. Výstava zachytáva vývoj záchrany na horách od jej dobrovoľníckych podôb až po modernú profesionalizovanú záchranársku organizáciu.


   „Vo výstavných priestoroch uvedieme historické fotografie, záchranný materiál, rakúsky vozík, kanadské sane, lavínové sondy, Jančovského kanón na odstrel lavín, oblečenie záchranárov, lyže a najmä záchranárske sane, na ktorých zvážal zranených v Demänovskej doline po druhej svetovej vojne Vilo Benko, chatár Sokolskej chaty pri Vrbickom plese,“ priblížila Ružena Antolová, autorka výstavy.
   Výstava je uznaním práce záchrancov v horách od tých najstarších dôb až po súčasnosť, od najprimitívnejších spôsobov znášania obetí hôr až po záchranu vrtuľníkom. Je venovaná všetkým, ktorých mená zostali známe i neznáme. Všetkým, ktorí „sľubovali na svoju česť...“ a túto činnosť vykonávali so srdcom. Verejnosť môže útržky z práce záchranárov vidieť do 28. augusta 2014.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA