O Vás, s Vami, pre Vás

Futbal v Palúdzke má už 80 rokov

23.06.2014, Futbalový klub z Palúdzky si tento rok pripomína 80 rokov organizovaného futbalu v dnes už liptovskomikulášskej mestskej časti. Okrúhle jubileum oslávili v nedeľu 22. júna divadelných predstavením Malá domov v podaní známych hercov Adyho Hajdu, Petra Batthyányho či Michaely Čobejovej.


   „V klube pôsobím asi tridsať rokov. Začal som hrávať ako deväťročný za žiakov a aktívnou súčasťou tímu som bol do roku 1989,“ uviedol Milan Kokavec, riaditeľ klubu FC 34 Palúdzka. „Boli časy lepšie i horšie. Rád si spomínam, ako sme boli na špici tabuľky a o postupe rozhodol jeden gól. Zažili sme však aj také obdobia, keď som s otcom chodieval na stretnutia po okolitých dedinách, pretože nebolo s kým hrávať a pôsobili sme v najnižšej súťaži,“ dodal M. Kokavec.
   Historické pramene dokazujú, že FC Palúdzka je jediným klubom, ktorý 50 rokov hráva nepretržite v súťažiach riadených Stredoslovenským futbalovým zväzom. „Pri príležitosti 50. výročia organizovaného futbalu vyšla publikácia o našich začiatkoch. V kronikách sa píše, že 2. decembra 1934 bol stanovami konštituovaný klub VŠK Palúdzka,“ načrel do rannej minulosti súčasný riaditeľ. „Hrávalo sa po okolitých dedinách. Hráči si sami platili tzv. dovozné. Neskôr už nastupovali na zápasy proti futbalistom väčších miest ako Poprad, Kežmarok či Krompachy. Pamätným je ročník 1944, keď dal Vlado Kokavec v poslednom zápase štyri góly, ale už krátky čas po vypuknutí SNP položil život,“ zaspomínal s dojatím v hlase.
 
Malá domov pre vyše 200 hostí
    Viac ako dve stovky divákov prišli do hľadiska Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši podporiť oslavy vzácnej „okrúhliny“. Pozvanie prijali Igor Repa, predseda Liptovského futbalového zväzu, predstavitelia mesta, poslanci mestského zastupiteľstva, súčasní i bývalí funkcionári klubu, aktívni a bývalí hráči, podporovatelia palúdžanského futbalu aj jeho fanúšikovia.
    „Neustálymi zážitkami boli pre mňa naše sústredenia. Najviac však pre mňa znamenalo to, že som prišiel z malého dedinského klubu v Demänovej medzi veľkých futbalistov a podarilo sa mi tam odohrať 14 sezón,“ zaspomínal Branislav Perončík, bývalý záložník a stopér A mužstva.
    „Za mužov som hrával od svojich 16 rokov, od čias najväčšej krízy až po prvú A triedu. Začiatky boli veľmi ťažké, spomínam si aj  na to, ako sme cez týždeň našli prekopané ihrisko krížom cez celú hraciu plochu. Chuť hrať nám to však nevzalo a v nedeľu sme už hostili ďalší zápas,“ dodal Pavol Králik,  ďalší z bývalých hráčov.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA