O Vás, s Vami, pre Vás

Na Liptove otvoria kostoly

Liptovský Mikuláš, 18.09.2014 – Najvýznamnejšie sakrálne pamiatky na Liptove otvoria na budúci týždeň dvere pre tisícky návštevníkov.

Do stáročia starých kostolov a klenotov viažucich sa k rímsko-katolíckemu alebo evanjelickému vierovyznaniu tak bude možné nahliadnuť aj mimo omší. Chrámy od Ružomberka až po Bobrovec budú otvorené 22.-28. septembra 2014.

Viaceré slovenské kostoly sú pre verejnosť otvorené iba počas oficiálnych služieb a mnohí sa preto do nich nikdy nedostanú. Tento fakt sa na Liptove rozhodli zmeniť a priblížiť tieto pamiatky všetkým záujemcom. „Do akcie sa zapojilo 15 kostolov, o ktorých smelo môžeme povedať, že patria ku klenotom nášho regiónu. Niektoré z nich majú históriu siahajúcu až do 14. storočia, iné zaujmú interiérovými freskami, sochami či konsegračnými krížmi. Kostoly nie sú len prechodný domov pre milióny veriacich, ale aj archív najstarších a najvýznamnejších umeleckých diel, ktoré stojí za to vidieť,“ upozorňuje Michaela Milá, hovorkyňa mesta Ružomberok.

K najzaujímavejším rozhodne patrí drevený artikulárny kostol vo Svätom Kríži z 18. storočia, ktorý patrí najväčším v Európe, a nemenej zaujímavý je aj kostol Dvoch sŕdc v Liptovských Sliačoch znázorňujúci Noemovu archu. Každý z ďalších je unikátny niečím iným a spolu vytvárajú úžasnú kombináciu histórie, kultúry a náboženských zvykov. „Všetko sú to skvosty, ktoré po väčšinu roka zostávajú pred návštevníkmi zatvorené. Na dlhšiu prevádzku by totiž potrebovali strážnu službu a to pre nedostatok personálu či peňazí nie je možné. Mimo omší tak môžu zvedavci dnu nazrieť jedine  cez mreže alebo cez sklenené dvere. Tie sa teraz otvoria na celý týždeň a veríme, že naše sakrálne poklady pritiahnu zvedavosť návštevníkov zo širokého okolia,“ hovorí Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Popri hradoch, kúriách a kaštieľoch je Liptov zaujímavý sakrálnymi pamiatkami už od najstarších dôb (Havránok), cez stredovek (Ludrová), až po súčasnosť (L.Sliače – Archa Locus). Miestne kostoly, viažuce sa k rôznym konfesiám (najmä katolícke a evanjelické) majú svoje neopakovateľné čaro pre svoju atmosféru, nástenné maľby či príbehy, ktoré s a k nim viažu. Najväčším kostolom je artikulárny drevený kostol vo Svätom Kríži premiestnený z obce Paludza pri budovaní priehrady Liptovská Mara, pojme až 6000 ľudí. „Hlavná myšlienka tohto podujatia nie je pritiahnuť neveriacich do kostola, ale ukázať širokej verejnosti poklady, ktoré vo svojich útrobách ukrývajú. Mnohé z nich majú nevyčísliteľnú hodnotu a svoje miesto by si našli aj vo vychýrených múzeách. Chceme ľuďom ukázať, že umenie sa nachádza aj za hrubými múrmi chrámov a má čo ponúknuť každému milovníkovi kultúry,“ vysvetľuje primátor Ružomberka Ján Pavlík.

Liptov sa oplatí zažiť aj v babom lete, kedy býva najkrajšie počasie pre turistiku a cykloturistiku a skombinovať to  s návštevou niektorého liptovského kostola, kaplnky či svätyne. Jedinečnú príležitosť na to budú mať návštevníci počas Sakrálneho týždňa 22.-28.9.2014. Vyvrcholením podujatia sú Dni Andreja Hlinku (26.-28. septembra) s bohatým kultúrnym programom  v Ružomberku a Černovej. V roku 2014 si totiž pripomíname 150. výročie narodenia kňaza, národovca a politika mons. Andreja Hlinku.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA