19.6.2013, Liptovský Mikuláš – Liptovu sa nie nadarmo hovorí aj kraj bryndziarov. Liptáci budú môcť svoju povesť potvrdiť už túto sobotu 22. júna počas medzinárodných Majstrovstiev Slovenska vo varení a jedení halušiek v Liptovskom Mikuláši. Netradičná súťaž je súčasťou Stoličných dní, ktoré potrvajú od štvrtka do nedele.
Liptovský Mikuláš cez víkend už po 16. raz nasiakne vôňou bryndze a čerstvej slaniny. V súťaži o majstra krajiny vo varení halušiek si to medzi sebou rozdajú dve desiatky tímov z Maďarska, Česka, Srbska a domáceho Slovenska. Toto podujatie je súčasťou Stoličných dní a série podujatí Jánošík – 300 rokov legendy. „Halušky a bryndza sa viažu s Liptovom od nepamäti. Takáto súťaž do Nízkych Tatier jednoducho patrí a sme radi, že sa tento rok bude konať práve v centre nášho regiónu,“ konštatuje Alexander Slafkovský, primátor mesta a predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV.
Organizátori majstrovstiev z Mesta Liptovský Mikuláš a spoločnosti Humanita pre život sa netaja túžbou pokoriť časový rekord. Latka je však nastavená vysoko. Družstvu z Koišova sa minulý rok podarilo navariť a zjesť tri kilogramy halušiek za menej ako desať minút. Pod tlakom silnej konkurencie sa tento výkon pokúsi ešte vylepšiť. „Zavíta k nám množstvo znalcov či milovníkov halušiek, ktorí prinesú do srdca Liptova najrôznejšie recepty, tajné prísady či formy varenia halušiek,“ približuje Dana Guráňová z útvaru kultúry Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.
Pravidlá súťaže sú jednoduché. „Každé družstvo musí z očistených zemiakov, múky a ingrediencií pripraviť cesto, uvariť vo vode tri litre halušiek a zmiešať ich s bryndzou a slaninou,“ vysvetľuje člen poroty Marián Székely. O víťazstvo zabojujú aj samotní hostitelia z Liptovskej mliekarne. „Otázne však je, či ich porota nebude chcieť diskvalifikovať za viac ako familiárny vzťah k bryndzi,“ dodáva s úsmevom niekoľkonásobný víťaz podujatia z Liptovského Mikuláša. O dobrú náladu počas akcie sa postarajú ľudová hudba Haluška, folklórne súbory Pramienok a Smrečany či hudobné zoskupenie Yuong String Orchestra.
Medzinárodné majstrovstvá Slovenska vo varení a jedení halušiek sú len jedným z množstva podujatí v rámci mikulášskych Stoličných dní. Podujatie, ktoré je zároveň súčasťou otvorenia letnej sezóny v Liptove, je už tradične spojené s jarmokom ľudových remeselníkov, kultúrou a zábavou. Chýbať nebude ani piatkový Jánošíkovský sprievod v dobových kostýmoch. „V bohatom zábavnom programe počas víkendu vystúpia okrem folklórnych a tanečných skupín aj populárne hudobné kapely Peter Bič Project a Le Payaco či domáci Ploštín Punk,“ dopĺňa René Devečka, riaditeľ Domu kultúry. Súčasťou podujatia je aj festival vína Dobrý ročník, kde sa záujemcovia môžu naučiť nielen víno vychutnávať a servírovať, ale zároveň aj otvárať ho šabľou.
Milovníci liptovských špecialít, chutného vína a dobrej zábavy si cez predĺžený víkend pod Chopkom určite prídu na svoje. Okrem koštovky budú môcť v akcii vidieť majstrov svojho remesla.