Stoličné dni s Jánošíkom, vôňou halušiek a chuťou vína oživili víkend
24.06.2013, Liptovský Mikuláš - Centrum mesta sa od 20. do 22. júna opäť zaplnilo trhovníkmi a remeselníkmi.
Okrem tradičných sú-častí Stoličných dní priniesol tento ročník hneď niekoľko prvenstiev. Ostatné Stoličné dni venovali organizátori spomienke na národného hrdinu v rámci série podujatí Jánošík - 300 rokov legendy. Tejto myšlienke patrili sprievod mestom v dobových kostýmoch, predstavenie matičiarov Posledná noc Juraja Jánošíka či vystúpenie skupiny Freeze pod názvom Posledný tanec Janošíka.
Legendárnemu zbojníkovi je venovaná aj výstava v priestoroch Múzea Janka Kráľa s názvom 50 rokov jánošíkovských tradícií. „Na výstave prezentujeme objavy, ktoré sa spájajú so životom a popravou Jánošíka za posledných päťdesiat rokov. Zároveň sme vyhodnotili výtvarnú súťaž O Jánošíkov dukát, do ktorej sa mohli zapojiť deti zo základných a umeleckých škôl,“ priblížila jánošíkologička Ružena Antolová z mestského múzea.
Okrem tradičnej ľudovej muziky, tanca a domácich skupín patril piatkový večer v centre mesta hudobnej legende Le Payaco a slovenskej hudobnej hviezde Peter Bič Project. „V Liptovskom Mikuláši nie sme prvýkrát, je tu výborné publikum. Som skutočne prekvapený, ako sa liptovskí diváci dokážu baviť,“ zareagoval po koncerte líder skupiny Peter Bič.
V sobotu patrilo hlavné mikulášske pódium domácej skupine Ploštín Punk, prešovskej kapele Hrdza a divákov pobavila hudobno-recesistická skupina Vrbovskí víťazi hrajúca na netradičných hudobných nástrojoch.
Dve prvenstvá
Stoličné dni okrem tradičných trhovníkov privítali tento rok po prvýkrát vo svojej histórii medzinárodné majstrovstvá vo varení a jedení halušiek. Vôňa pravých slovenských halušiek prilákala na Námestie osloboditeľov stovky milovníkov tradičného jedla. „V súťaži o majstra krajiny sa stretli dve desiatky tímov z Maďarska, Česka, Srbska a domáceho Slovenska,“ povedal René Devečka, riaditeľ Domu kultúry. „Každé družstvo malo za úlohu zo zemiakov, múky a ďalších ingrediencií pripraviť tri litre halušiek s bryndzou a slaninou. Priznám sa, nevedel som, že halušky sa dajú pripraviť na toľko spôsobov a toľkých chutí,“ dodal člen poroty Marián Székely.
Ďalšie prvenstvo si počas Stoličných dní zapísal vínny festival Dobrý ročník. Návštevníkom priniesol nielen čaše plné toho najkvalitnejšieho vína, ktoré na Slovensku a vo svete máme, ale naučil ich víno správne ochutnávať a servírovať. Divácky najpútavejšie bolo predstavenie sabrage – otváranie fliaš šabľou, sekerkou, valaškou či inými predmetmi rukami slovenských majstrov tohto umenia.
Bohatý sprievodný program
O sprievodný program Stoličných dní sa postaral Liptovský remeselný dvor na nádvorí Čierneho orla, kde návštevníci zahliadli výrobu a techniky najstarších slovenských remesiel. Dni mesta by sa nezaobišli ani bez Stoličného streetballového turnaja pre deti a mládež s množstvom atraktívnych súťaží.