O Vás, s Vami, pre Vás

Školenie vedúcich školských jedální zo Žilinského kraja

18.09.2013, Liptovský Mikuláš - Liptovský Mikuláš sa stal miestom stretnutia vedúcich pracovníkov školských stravovacích zariadení (ŠSZ) Žilinského kraja.

Spoločne sa tu zoznamovali so znením novej legislatívy. 
   V Žilinskom kraji ponúka stravovanie takmer päťsto školských stravovacích zariadení. Seminár bol zameraný na revíziu e-modelu príručky systému HACCP, prevádzkového poriadku a sanitačného programu pre školské stravovanie, ktoré zjednocuje postupy pri zabezpečovaní zásad správnej výrobnej praxe v súlade s právnymi predpismi a metodickej príručky pre obstarávanie potravín pre zariadenia školského stravovania. Organizátorom semináru bol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča. 
   „V rámci legislatívnych zmien sa vytvorila revízia elektronickej príručky HACCP, ktorú obsahuje aktualizované znenie prevádzkového poriadku a zásady správnej výrobnej praxe upravené na podmienky pre zariadenia školského stravovania a zapracovanie časti o likvidácií biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý vstúpil tento rok do platnosti.  V rámci školenia boli vedúci zamestnanci informovaní o metodickej príručke, v ktorej sa zjednotili postupy aplikácie zákona o verejnom obstarávaní,“ priblížila Emília Berzáková, metodička z odboru školstva, Obvodný úrad Žilina.
  „S likvidáciou biologického odpadu sa školské stravovacie zariadenia potýkajú najťažšie, pretože napriek tomu, že zákon vstúpil do platnosti v januári tohto roka, zariadenia školského stravovania nemajú zahrnuté v rozpočte finančné prostriedky na likvidáciu odpadu, ale musia postupovať v súlade s legislatívnou a taktiež podielové dane nepočítali so zvýšením prevádzkových nákladov jedální na rok 2013,“ prízvukuje E. Berzáková. 
   Na druhej strane im zmena zákona o verejnom obstarávaní navýšila sumu na kúpu jednotlivých komodít potravín z 10-tisíc na 40-tisíc eur. „Takto majú školské jedálne možnosť nakupovať kvalitnejšie potraviny, nakoľko si stanovia podmienky pre nákup potravín, kde na prvom mieste by mala byť kvalita potravín,“ dodala metodička.

Partneri

Mesto Liptovský MikulášDom KulturyKALENDÁR PODUJATÍ mesta Liptovský Mikuláš Informačné centrumHK32Múzeum Janka Klára

Reklamní partneri

DSiDATA