18.09.2013, Liptovský Mikuláš - Liptovský Mikuláš sa stal miestom stretnutia vedúcich pracovníkov školských stravovacích zariadení (ŠSZ) Žilinského kraja.
Spoločne sa tu zoznamovali so znením novej legislatívy.
V Žilinskom kraji ponúka stravovanie takmer päťsto školských stravovacích zariadení. Seminár bol zameraný na revíziu e-modelu príručky systému HACCP, prevádzkového poriadku a sanitačného programu pre školské stravovanie, ktoré zjednocuje postupy pri zabezpečovaní zásad správnej výrobnej praxe v súlade s právnymi predpismi a metodickej príručky pre obstarávanie potravín pre zariadenia školského stravovania. Organizátorom semináru bol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča.
„V rámci legislatívnych zmien sa vytvorila revízia elektronickej príručky HACCP, ktorú obsahuje aktualizované znenie prevádzkového poriadku a zásady správnej výrobnej praxe upravené na podmienky pre zariadenia školského stravovania a zapracovanie časti o likvidácií biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý vstúpil tento rok do platnosti. V rámci školenia boli vedúci zamestnanci informovaní o metodickej príručke, v ktorej sa zjednotili postupy aplikácie zákona o verejnom obstarávaní,“ priblížila Emília Berzáková, metodička z odboru školstva, Obvodný úrad Žilina.
„S likvidáciou biologického odpadu sa školské stravovacie zariadenia potýkajú najťažšie, pretože napriek tomu, že zákon vstúpil do platnosti v januári tohto roka, zariadenia školského stravovania nemajú zahrnuté v rozpočte finančné prostriedky na likvidáciu odpadu, ale musia postupovať v súlade s legislatívnou a taktiež podielové dane nepočítali so zvýšením prevádzkových nákladov jedální na rok 2013,“ prízvukuje E. Berzáková.
Na druhej strane im zmena zákona o verejnom obstarávaní navýšila sumu na kúpu jednotlivých komodít potravín z 10-tisíc na 40-tisíc eur. „Takto majú školské jedálne možnosť nakupovať kvalitnejšie potraviny, nakoľko si stanovia podmienky pre nákup potravín, kde na prvom mieste by mala byť kvalita potravín,“ dodala metodička.